Over ons  Nieuws/blog  Login   
  Search
 
 
 
Home
 
 
 
Boekhouding onderneming
 
 
 
Boekhouding Stamrecht BV
 
 
 
Financiële Planning
 
 
 
Financiële planning Home
 
 
 
Financiële APK
 
 
 
Lijfrente
 
 
 
Arbeidsongeschiktheid
 
 
 Financiële Planning  >>  Lijfrente  >>  Banksparen     september 20, 2019  
Banksparen voor de oudedag

Het banksparen is, naar onze mening terecht, in de relatief korte tijd dat het bestaat in populariteit de bestaande verzekeringsproducten erg voorbijgestreefd. 

Introductie banksparen

Het banksparen is tegenwoordig de meest populaire optie om te sparen voor de oudedag of een uitkering aan te kopen uit een polis die de einddatum heeft bereikt. Banksparen is van oorsprong simpelweg het afsluiten van een lijfrente (direct ingaand of uitgesteld) bij een bank in plaats van een verzekeraar. Tot 2008 was het alleen mogelijk om een lijfrente af te sluiten via een verzekeraar. Vanaf 2008 is het echter in de wet ook mogelijk gemaakt een dergelijke lijfrente af te sluiten via een bank, bekend onder de naam banksparen.

Voordeel gouden handdruk banksparen

Via een bankspaarrekening kunt u gebruik maken van de belastingvoordelen van de lijfrentes zoals eerder besproken, echter zonder hiervoor een lijfrenteverzekering te hoeven afsluiten. U kunt dus belastingvrij een bedrag sparen voor uw oudedag en op het moment van uw keuze weer laten uitkeren aan uzelf (rekening houdend met de uitkeringsregels uiteraard). Zo hoeft u voorlopig geen vermogensrendementsheffing te betalen en kunt u 52% belastingdruk vermijden of uitstellen.

Verschillen tussen banksparen en verzekeringen

Zoals vermeld lijkt het banksparen erg op de lijfrentes die verzekeraars bieden. In de praktijk kunt u bij beiden terecht om het geld belastingvrij uit te stellen of uit te laten keren in een periode naar wens. Toch zijn er enkele verschillen tussen het banksparen en de lijfrenteverzekeringen:

Kosten banksparen versus verzekeren

Veelal wordt het banksparen 'gratis' genoemd. Uiteraard is dit niet geheel correct aangezien de banken, net als verzekeraars, zo hun kosten kennen. Echter, bij de bank weet u wel vooraf precies waar u aan toe bent. De soms wat ondoorzichtige kostenstructuur van verzekeringen speelt veel minder bij bankspaarrekeningen aangezien een dergelijke bankspaarrekening simpelweg (net als bij 'gewone' bankrekeningen) laat zien wat de netto rente is die u op uw geld ontvangt. Er is geen sprake van startkosten, afsluitprovisie of extra jaarlijkse kosten die (onverwacht) in rekening gebracht worden. In het kort: als u bij een bankspaarrekening ziet staan dat de rente 3% is, weet u zeker dat u bij een storting van € 100 een jaar later een saldo heeft van € 103.

Flexibiliteit banksparen

Een groot voordeel van het banksparen ten opzichte van een lijfrente is de flexibiliteit. De meeste lijfrenteproducten zijn niet erg flexibel en zetten vooraf al vast voor hoe lang het geld wordt uitgesteld of voor hoe lang de uitkeringen lopen. Bij banksparen kunt u, indien u voor een variabele rekening kiest, het geld gewoon sparen zonder vooraf te hoeven aangeven wanneer u het wilt opnemen. Zodra u geld nodig heeft, of zodra het fiscaal aantrekkelijk is om geld op te nemen, geeft u dit simpelweg aan en start de bank op dat moment met uitkeren. Wel zal er bij het banksparen (net als bij een lijfrente) geen flexibiliteit meer zijn zodra u uw geld eenmaal heeft omgezet in een uitkering; deze kennen wel een vaste periode.

Een groot voordeel van de komst van het gouden handdruk banksparen is dat u nu minder beperkt bent in uw opties. Er zijn meer producten en meer aanbieders die met elkaar concurreren om uw oudedagsvoorziening. Wij kunnen voor onze klanten nu dus offertes aanvragen bij alle verzekeraars zowel als bij de banken. Dit leidt ertoe dat wij altijd de hoogste aanbieding in de gehele markt kunnen vinden en onze klanten dus optimaal voordeel kunnen halen uit deze nieuwe wet. Daarbij zijn de aanbiedingen die wij doen op het gebied van het banksparen meestal hoger dan (of op zijn minst gelijk aan) de aanbieding die onze klanten rechtstreeks van de bank zouden ontvangen indien zij zelf bij de bank een bankspaarrekening zouden openen (gezien wij zonder provisies werken). Ons bijkomend voordeel is dat wij meerdere opties met u kunnen bespreken terwijl een bankadviseur helaas moet adviseren binnen zijn eigen productaanbod.

Social Sharing Sites
 

Hoofdkantoor Den Haag
Bankaplein 3
2585 EV  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 070- 416 16 05
fax : 070- 416 16 26
info@clarusadvies.nl


 

 Copyright 2011 Clarus Financieel Adviseurs   Terms Of Use  Privacy Statement